FARVEL FUGL


En børneteaterforestilling og huskunstnerforløb om afsked, ritualer og lokalhistorie for børn i alderen 6-10 år  .

FARVEL FUGL er en turnerende børneteater-forestilling der kan tilpasses lokale kirkegårde rundt omkring i landet.

Klassen skal mødes ved kirkegården, her bliver de taget imod af graveren. Hun giver hvert barn et sæt hovedtelefoner og imens de følger efter hende ind på kirkegården begynder lydene af virkeligheden at forstærkes i deres ører, først lyden af fødder der går på grus, så fuglene. De bliver bedt om at lukke øjnene og holde fast i et reb og imens remser en stemme ord op som er taget fra stenene de går forbi – ”Hvil i Fred”,  ”Elsket og Savnet”,  ”Mor” – så høres barnestemmer der reflekterer over hvad en kirkegård er. I langsomt tempo bevæger gruppen sig af sted igennem kirkegården med lydværket i ørerne, indtil de pludselig bliver afbrudt af en vred pige i en gul regnjakke der råber ”hvorfor skal det være sådan her”…

Farvel er en oplevelsesrejse der består af forskellige elementer: Graveren guider børnene gennem kirkegården med et lydværk ørerne der blander børnerefleksioner med fortællinger om hvordan gravritualet har været gennem tiderne i Danmark, men bliver afbrudt af mødet med pigen Teresa som er rasende fordi den rødkælk der plejer at spise af fuglebrættet udenfor hendes vindue er død. Hun tager børnene med sig og i fællesskab laver de et ritual og begraver rødkælken, et ritual der åbner for en magisk side af kirkegården hvor de møder en skikkelse i sørgeslør som fører børnene gennem et ritual hvor de ligger på græsset med jord i hånden og en sten på brystet, mens der synges sange om afsked og sorg.

               FOTO: Sune Hede

FARVEL FUGL – huskunstnerforløb er samtidig en uges kunstnerisk proces for børnehaveklassebørn der bruger performative redskaber og skabelsesprocesser til at lege med og undersøge ritualet og afskeden, samt skabe kendskab til børnenes lokalområde og de mennesker der lever, og har levet der.

Formålet med forløbet er at delagtiggøre børnene i en kunstnerisk skabelsesproces og at give dem en oplevelse af selv at skabe et kunstneriske værk. Samtidig sætter FARVEL FUGL fokus på afsked, og taler naturligt om det med børnene. Endvidere arbejder FARVEL FUGL med at skabe en forankring i lokalsamfundet, ved gennem ugen at arbejde specifikt med den lokale kirkegård.

Wunschmachine ønsker at børnenes efter en uges forløb har fået et indblik i en kunstnerisk skabelsesproces, og en oplevelse af at selv at være skabende. At de gennem mødet med performative oplevelsesrejser der er forankret i lokalsamfundet har fået stimuleret opfattelsen af at de bor et sted, som har en historie og mange generationer af liv. Tematisk ønsker vi at tale naturligt om, og arbejde med afsked for at give børnene en håndsrækning i forhold til den fremmedgørelse der ellers kan være overfor den svære kendsgerning at livet har en slutning.

FARVEL FUGL skabes og performes af iscenesætter og skuespiller Helga Rosenfeldt-Olsen, samt billedkunstner og performer Alaya Riefesthal

Læs artikel fra Dagbladet