FARVEL FUGL


En børneteaterforestilling og huskunstnerforløb om afsked, ritualer og lokalhistorie for børn i alderen 6-10 år  .

FARVEL FUGL er en turnerende børneteater-forestilling der kan tilpasses lokale kirkegårde rundt omkring i landet.

Klassen skal mødes ved kirkegården, her bliver de taget imod af graveren. Hun giver hvert barn et sæt hovedtelefoner og imens de følger efter hende ind på kirkegården begynder lydene af virkeligheden at forstærkes i deres ører, først lyden af fødder der går på grus, så fuglene. De bliver bedt om at lukke øjnene og holde fast i et reb og imens remser en stemme ord op som er taget fra stenene de går forbi – ”Hvil i Fred”,  ”Elsket og Savnet”,  ”Mor” – så høres barnestemmer der reflekterer over hvad en kirkegård er. I langsomt tempo bevæger gruppen sig af sted igennem kirkegården med lydværket i ørerne, indtil de pludselig bliver afbrudt af en vred pige i en gul regnjakke der råber ”hvorfor skal det være sådan her”…

FARVEL FUGLer en teaterrejse på kirkegården: børnene guides gennem kirkegården med et lydværk i ørerne, der blander børnerefleksioner med fortællinger om, hvordan gravritualet har været gennem tiderne i Danmark. De bliver afbrudt af mødet med pigen, Teresa, som er rasende, fordi den rødkælk, der plejer at spise af fuglebrættet udenfor hendes vindue, er død. Hun tager børnene med sig og i fællesskab laver de et ritual og begraver rødkælken. Ritualet åbner for en magisk side af kirkegarden, hvor de møder en den sørgende enke. Hun fører børnene gennem et ritual, hvor de ligger på græsset med jord i hånden. Forestillingen slutter af med et dansende begravelsesoptog hen til grav- saftevand til ære for Rødkælken, og vi taler om oplevelser med afsked. Ideen med forestillingen er at adressere og give plads til, hvordan vi siger farvel. Samtidig præsenterer forestillingen nysgerrigt børnene for den lokale kirkegård, hvor de måske kender mennesker, der er begravet, og giver dem nye briller at opleve stedet igennem.

Forestillingen turnerer i sæson 21/22 – for info ifb. med køb af forestillingen skriv til

kontakt@wunschmachine.dk

tlf. 51306116

               FOTO: Sune Hede

FARVEL FUGL – huskunstnerforløb er en uges kunstnerisk proces for 0.-3. klasse, der bruger performative redskaber og skabelsesprocesser til at lege med og undersøge ritualet og afskeden, samt skabe kendskab til børnenes lokalområde og de mennesker der lever, og har levet der.

Formålet med forløbet er at delagtiggøre børnene i en kunstnerisk skabelsesproces og at give dem en oplevelse af selv at skabe et kunstneriske værk. Samtidig sætter FARVEL FUGL fokus på afsked, og taler naturligt om det med børnene. Endvidere arbejder FARVEL FUGL med at skabe en forankring i lokalsamfundet, ved gennem ugen at arbejde specifikt med den lokale kirkegård.

Wunschmachine ønsker at børnenes efter en uges forløb har fået et indblik i en kunstnerisk skabelsesproces, og en oplevelse af at selv at være skabende. At de gennem mødet med performative oplevelsesrejser der er forankret i lokalsamfundet har fået stimuleret opfattelsen af at de bor et sted, som har en historie og mange generationer af liv. Tematisk ønsker vi at tale naturligt om, og arbejde med afsked for at give børnene en håndsrækning i forhold til den fremmedgørelse der ellers kan være overfor den svære kendsgerning at livet har en slutning.

FARVEL FUGL skabes og performes af iscenesætter og skuespiller Helga Rosenfeldt-Olsen, samt billedkunstner og performer Alaya Riefesthal

Læs artikel fra Dagbladet