DAG 1 – LØKKEN

FOTO: Sune Hede

  

  • Helga Rosenfeldt-Olsen

Masser af sand.

Masser af sol.

Masser af vind.

Masser af snak.

Et skridt af gangen.

Min hud i ansigtet strammer af havluft og sollys. Jeg har mødt og snakket med så mange mennesker. Jeg får ikke lavet så mange fodskridt som jeg havde forestillet mig. Jeg har ondt i knæene. Jeg er helt utrolig træt.

Jeg glæder mig til at bygge videre imorgen i Saltum.

 

Vesterhavet

  • Helga Rosenfeldt-Olsen

Så lange, så brede, så langt øjet rækker. Når jeg kommer til Nordjylland, til Vesterhavet kommer jeg hjem. En fornemmelse af at kunne vandre for evigt.

Jeg er vokset op nær Vesterhavet i Nordjylland. Landskabet er indlejret i min krop, og jeg bærer det med mig hvor end jeg går hen. Noget af det der indkapsler min barndom er at vandre op og ned af strandene rundt i hele Nordjylland. De store vidder, lyden af det voldsomme hav, stederne der forvandler sig fra bølger med børn der leger og voksne der ikke kan lade være, til voldsomme stormblæste bredder, hvor man næsten ikke kan stå fast, og hvor havet langsomt æder sig ind på landet.

Jeg har været ude og se på locations, og lege lidt. Sandet er meget forskellige på de tre strande, trods de ligger så tæt på hinanden. I Løkken var der mange mennesker, der faldt jeg hurtigt i snak med folk, Saltum havde jeg næsten for mig selv, og i Blokhus kiggede folk meget, men kom ikke hen. Det bliver spændende at se om de bliver mere fortrolige med mig når jeg er der en hel dag. Jeg håber klitterne kan give læ for den kolde østenvind.

Rejsende, der er ingen stier. Stier skabes ved at vandre.

-Australsk Aboriginsk ordsprog

At gå foråret i møde

  • Helga Rosenfeldt-Olsen

“Roads are made for horses and men of business. I do not travel in them much, comparatively, because I am not in a hurry to get to any tavern or grocery or livery-stable or depot to which they lead.”

– Henry David Thoreau

Thoreau skriver i sit essay “Walking” om forskellen på at gå på veje og at gå offroad. Jeg finder at går jeg på vejen og er den bred, lige og forudsigelig da forsvinder jeg hurtigt ind i mine tanker. Men så snart jeg fjerner mig fra stien bliver jeg tvunget til at være opmærksom og tilstede. Min krop skal tilpasse sig overfladernes drilske strukturer. Jeg er mere opmærksom på de små oplevelser der kommer mig i møde igennem vandringen.

Jeg er gravid i 6. måned nu, kroppen begynder at føles tung, men så snart jeg vandrer forsvinder tyngden, da bliver jeg bare en del af verden. I skoven er foråret på vej.

Der er meget praktisk forberedelse til performance-installtionen lige nu, jeg glæder mig til at være på stranden og bygge og bevæge mig igennem sandet. Jeg håber der er nogen der stopper op for at snakke.

 

Langsomheden

  • Helga Rosenfeldt-Olsen

…blot en vibration blandt træer og sten, på vejene. At vandre, ligesom landskabet trækker vejret. Hvert skridt er en inspiration, der opstår for straks at dø hen, langt hinsides værket…

– Frederic Gros

Idag har sandet været tungt, og langsomheden fyldt tiden ud.  Og jeg har skulle minde mig selv om at langsomheden er en del af værket. Jeg har ikke mødt et eneste menneske på stranden. Har haft hovedet nede i sandet,  men husker jeg at kigge op, kan jeg høre foråret er på vej alle steder omkring mig. Langsomt, men uundgåeligt, på vej.

Vandrende ord

  • Helga Rosenfeldt-Olsen

Vandrings-refleksioner: 

Det er som om når jeg vandrer, slipper (vandrer?) tanken, og giver plads. Kroppens bevægelse bliver en form for stilhed? Jeg har brug for at stoppe op engang imellem for at fange flygtigheden. Pausen, for at nedfælde ståsteder.

Jeg arbejder med og afprøver hvordan citaterne skal formidles i værket

Uddrag fra dagens vandrejournal

  • Helga Rosenfeldt-Olsen

Lyden af at gå i tøsne.

Lysten til at gå væk fra stierne, nu hvor sneen udvisker de normale ruter.

Erkendelsen af at når jeg går, går jeg aldrig alene, men er omringet, og går i fodsporerne af så mange andre.

Dagens citat:

Det er vandringsmandens frihed ikke at være nogen, for kroppen, der vandrer, har ingen historie, er blot en strøm af ældgammelt liv.

Frederic Gros

 

At vandre i bøger

  • Helga Rosenfeldt-Olsen

Idag har jeg vandret i bøger, her er en forsmag på citater jeg finder inspirerende:

At sidde så lidt som muligt: Ikke stole på nogen tanke, der ikke er blevet frembragt i det fri, under kroppens fri bevægelse – ikke på nogen idé, hvor ikke også musklerne har været med til festen. Enhver fordom kommer fra indvoldene. At have bly i røven er, gentager jeg, den egentlige synd mod ånden.

– Nietzsche

 

Måske hører det med til livet, at man aldrig kan vende om og aldrig gå tilbage. Mennesket er en vandrer, fordi det skaber sig selv hvert eneste øjeblik.

Alexander Carnera Ljungström

På mit værelse er verden umulig at forstå, men når jeg går ser jeg at den består af tre eller fire bakker og en sky

– Wallace Stevens

 

 

 

Fodspor i sneen

  • Af Helga Rosenfeldt-Olsen

Der er intet som tøsne og solskin til at få afprøvet fodsporernes størrelse – de skulle være meget større end jeg havde forestillet mig.

Dagens citat

…står mennesket først oprejst, kan han ikke holde sig I ro. – Frederic Gros